Bewegen tijdens de coronacrisis voor ouderen
29 oktober 2020 

Bewegen tijdens de coronacrisis voor ouderen

Blijven bewegen, we weten allemaal dat het gezond is. Toch is het soms moeilijk om jezelf te motiveren en zeker in coronatijd. Wat kun je dan doen om toch te blijven bewegen? “Je houdt bewegen/sporten het beste vol als je dat met een vaste groep doet”, aldus Jimmy Woudstra. Jimmy is fitness coördinator bij Sportsclub en werkt daarnaast als zelfstandige. Hij weet als geen ander hoe belangrijk sporten is.

Voldoende bewegen en sporten is belangrijk, Jimmy somt de voordelen op:

  • Het zorgt ervoor dat je spiermassa en botmassa getraind blijven;
  • Het bevordert de gezondheid van de hart-, long- en bloedvaten;
  • Het verkleint de kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziektes en diabetes en het gaat overgewicht tegen;
  • Het verhoogt je weerstand, je lichaam kan beter virussen en infecties bestrijden;
  • Het is goed voor de geestelijke (mentale) gezondheid en het geheugen;
  • Het zorgt voor een betere stabiliteit en reactievermogen, waardoor er een kleinere kans is om te vallen.

Spoedeisende hulp na vallen
Uit cijfers van Veiligheid.nl blijkt dat in 2018 iedere 5 minuten een oudere op de spoedeisende hulp (SEH) kwam na een val. 74.900 mensen daarvan liepen ernstig letsel op. De Gezondheidsraad heeft kunnen aantonen dat voldoende beweging in combinatie met bot- en spierversterkende balansoefeningen bijdraagt aan verlaging van het valrisico. Kortom, voldoende reden om het valrisico zo klein mogelijk te houden en in beweging te blijven.

Regelmatig bewegen
“Het is erg belangrijk om regelmatig te bewegen”, aldus Jimmy. “We raden ouderen aan om minimaal 2 à 3 uren in de week actief te bewegen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een eind te gaan fietsen of te gaan Nordic Walking. Nordic Walking zorgt ervoor dat je in een rechte houding loopt en geeft daardoor minder risico op vallen en een veiliger gevoel.”

Ieder uur een kopje thee
Naast fietsen en Nordic Walking zijn er natuurlijk ook veel andere mogelijkheden om in beweging te blijven. “Het is erg belangrijk om regelmatig te bewegen, dus het helpt als je ieder uur opstaat of liever nog meerdere keren per uur. Dan kun je bijvoorbeeld een kopje thee pakken of de bloemen water geven. Ook helpt het als je (wanneer dat kan), de trap omhoog en naar beneden neemt. Alle beetjes helpen.

Groepsbeweging bij Sûnenz
Twee keer per week verzorgt Jimmy de lichamelijke beweging voor de ouderen van Sûnenz. De ouderen van Sûnenz hebben een gezellige sportgroep. “Het voordeel voor de deelnemers van deze groep is dat ze elkaar ondersteunen en motiveren en dat er persoonlijke vriendschappen ontstaan. Dit zijn mooie gevolgen van het bewegen in een groep”, aldus Jimmy. In de onderstaande foto zijn de deelnemers van Sûnenz hard aan het werk tijdens de heuveltraining.

Thuis bewegen/sporten tijdens coronatijd
Jimmy vertelt: “Ook voor thuis zijn er allerlei oefeningen om te kunnen bewegen. Je kunt veel oefeningen op Youtube vinden, je kunt bijvoorbeeld zoeken op bewegen voor ouderen. Online kun je hier veel tips over vinden. Ook kun je een stuk gaan wandelen met gewichtjes of bijvoorbeeld flesjes in je handen.” Jimmy sluit af met: ‘’Door de coronatijd voelen we ons sneller eenzaam, als gevolg hiervan kun je sneller depressie klachten krijgen. Door te sporten maakt je lichaam het stofje dopamine waardoor we ons weer gelukkiger voelen. Sporten is dus goed voor het hart en goed voor het ziel. Ik zou dus iedereen aanraden om lekker te (blijven)sporten.’’

Kom langs bij Sûnenz
Wilt u ondersteuning om te kunnen sporten of bewegen? Of zoekt u een gezellige groep die u motiveert? Kom dan een langs bij het Vitaliteitsplein van Sûnenz. Zo kunt u in contact komen met medesporters en kunt u leren hoe u gezond kunt bewegen (ook tijdens coronatijd). Sûnenz is actief in heel Zuidoost-Friesland. Het Sûnenz centrum heeft alles onder één dak voor uw gezondheid. Het centrum is gevestigd in Drachten aan de Burgemeester Wuiteweg 140b.

Over de schrijver
Reactie plaatsen