Ledenaantal TTV Drachten in de lift na samenwerking Sûnenz

Jaap Prins, voorzitter van de Tafeltennisvereniging Drachten, is inmiddels al zo’n 55 jaar actief binnen de tafeltenniswereld. Sinds zijn 18e is hij al actief in het bestuur van verschillende tafeltennisverenigingen, waaronder nu de vereniging in Drachten. In de afgelopen jaren is het ledenaantal erg teruggelopen. Maar, sinds de samenwerking met Sûnenz is het ledenaantal gestaag weer opgelopen!

Tafeltennislessen groot succes
 Eind vorig jaar zat de vereniging wat op een dood spoor met slechts 24 leden. “We hadden moeite met het werven van nieuwe leden”, vertelt Jaap. Hij kwam in contact met Susanne Horrevoets, beweegmotivator bij Sûnenz, en in dat gesprek vertelde zij dat er een oudere doelgroep is, die erg gebaat is bij beweegactiviteiten zoals tafeltennis. “We zijn met elkaar om tafel gegaan om te kijken wat wij voor de oudere doelgroep kunnen betekenen en of het een haalbaar idee was om tafeltennislessen te gaan geven.”

Nooit te oud om te tafeltennissen
Hieruit ontstond ‘PingPong je Fit!’, een programma van acht weken met tafeltennislessen speciaal gericht op senioren. De lessen zijn speciaal aangepast op het niveau en mogelijkheden van de oudere groep deelnemers. Er deed zelfs een dame van 80 mee!

Het was nog best een puzzel om alles rond te krijgen. Er moesten tafeltennistafels en ander materiaal aangeschaft worden. In samenwerking met Sûnenz en het sportakkoord was dit gelukkig zo geregeld en konden de lessen van start. “De inschrijvingen waren zomaar binnen, mensen waren heel enthousiast!”, vertelt Jaap vol trots.

Nooit te oud om iets te leren
Hoewel  actief bezig zijn en het sociale aspect tijdens de lessen voorop staan, bleek dat deelnemers ook echt iets wilden leren. Jaap herinnert zich een mooi voorbeeld van een vrouw die het in het begin best moeilijk vond en zelfs overwoog om te stoppen. “Na een paar weken was ze helemaal om en vond ze het fantastisch,” vertelt Jaap. “Nu wil ze zelfs een tafel kopen voor thuis. Dat vind ik mooi, dat mensen zo enthousiast zijn!”

Toenemend ledenaantal
 Het PING-PONG je fit-programma heeft de tafeltennisvereniging aardig wat leden opgeleverd. “We zijn in ledenaantal van 24 naar 34 gegaan, dat is procentueel fantastisch!”, aldus de gepassioneerde voorzitter. “Het levert ons in het ledenaantal dus iets op, maar we kunnen ook nog eens écht wat bijdragen aan de gezondheid van senioren.”

Samen werken aan gezondheid
 Het verhaal van Jaap Prins en de tafeltennisvereniging in Drachten is een goed voorbeeld van een mooie samenwerking waarbij we veel mensen aan het bewegen hebben gekregen. De tafeltennisvereniging, sportakkoord en Sûnenz hebben samen de toegevoegde waarde ingezien en het verschil gemaakt voor een aantal senioren. Dat sluit aan bij de missie van Sûnenz: samen werken aan gezondheid.