Online lezing Conny Braam 'Wij zijn de wrekers over dit alles'
06 mei 2021 
in Nieuws

Online lezing Conny Braam 'Wij zijn de wrekers over dit alles'

Conny Braam geeft veel lezingen over haar ervaringen met de ondergrondse strijd tegen apartheid, maar ook over haar zoektochten in archieven en de soms ontluisterende verhalen die daar verborgen liggen. Braam is een bevlogen spreekster die laat zien dat de waarheid vaak net iets anders is dan we denken. Op 11 mei van 19.30 uur tot 21.00 uur vertelt zij indringend over de beruchte dodenmars vanuit Auschwitz. 

Wij zijn de wrekers over dit alles

75 Jaar geleden, tijdens de beruchte dodenmars vanuit Auschwitz, bevindt zich in de lange stoet uitgeputte gevangenen sergeant Jakob Witbooi, kleinzoon van de Afrikaanse vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi. Samen met duizenden witte, zwarte en bruine Zuid-Afrikanen is hij in 1942 in Noord-Afrika krijgsgevangen gemaakt en naar Europa vervoerd. Ondanks de barre omstandigheden in de krijgsgevangenkampen blijven de raciale verhoudingen van thuis bepalend voor de onderlinge verstandhouding.

Als Jakob en zijn vrienden eind 1944 als dwangarbeider bij IG Farben in Auschwitz III terechtkomen, begrijpt hij dat dit de ultieme consequentie van racisme is. Heimelijke gesprekken met de joodse Amserdammer Wolfie Waterman in de fabriekslatrine doen hem inzien dat zijn vertrouwen in de belofte van Churchill dat meevechten tegen de nazi’s de gekoloniseerde soldaten stemrecht zal opleveren, onterecht is. Het einde van de oorlog zal de Zuid-Afrikanen apartheid brengen.

Online deelnemen

De lezing vindt plaats op 11 mei van 19.30 uur tot 21.00 uur via het videobelprogramma Zoom. Voorafgaand aan de lezing ontvang je van ons een mail met daarin een duidelijke handleiding en een Zoom-link naar de lezing. Deelnemen is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk.
Je kunt je aanmelden via de Bibliotheek Smallingerland.

De lezing wordt georganiseerd door Bibliotheek Drachten, de SLAS en de SLAH.

Over de schrijver
Reactie plaatsen