Schep maar op!

De interactieve installatie ‘Schep maar op!’ is er voor alle Noord-Nederlanders. Het doel van de installatie is om mensen te stimuleren regie te nemen over hun eigen gezondheid, op hun eigen manier. We willen informeren, vermaken, verrassen, aanzetten tot nadenken en het liefst ook tot actie om gezond te blijven. Maar daar willen we niet betuttelend in zijn. Iedereen beslist zelf welke keuze hij of zij maakt.


Gezonde voeding

Met de installatie ‘Schep maar op!’ willen we bezoekers aan het denken zetten over voeding. Daarnaast willen we bezoekers inzicht geven in wetenschappelijk onderzoek over voeding. De installatie laat vanuit verschillende invalshoeken zien wie en wat bepaalt wat we eten. De boodschap van de installatie is: “Wat je eet, bepaal je niet alleen”. Er zijn veel verschillende factoren die bepalen wat en hoeveel we eten. Bijvoorbeeld waar je woont, met wie je samen eet, hoe dik je portemonnee is, hoeveel stress je hebt en wat er in de aanbieding is.


Waar bestaat de installatie uit? 

 1. Het titelpaneel
  Dit paneel geeft meer informatie over wie en wat bepaalt wat je eet.
 2. De video en interactieve Lifelines-kaart 
  Op het scherm kunnen bezoekers een video bekijken waarin bekende en onbekende Noorderlingen vertellen wat ze gisteravond gegeten hebben. Ook is er een interactieve kaart van Noord-Nederland te zien met gegevens uit het Lifelines-onderzoek. 
 3. De FEBO-muur 
  Is het wel of geen goed idee om een suikertaks in Nederland in te voeren? Achter elk vakje van de FEBO-muur zit een geluidsfragment van een Noorderling die zijn/haar mening geeft over de suikertaks. 
 4. Borden met maaltijden
  Verschillende maaltijden door de jaren heen: een prehistorische maaltijd, een uit de Middeleeuwen, een uit de 19e eeuw, een hedendaagse maaltijd en een uit de toekomst.
 5. Arcadespel
  Je racet met je winkelwagen door de supermarkt om bananen en melk te halen voor je kind met honger, ingrediënten voor groentesoep voor iemand die ziek is en taart en koffie voor je verjaardag.
Over de schrijver
Reactie plaatsen