Doe mee aan het TOM project

Zo lang mogelijk vitaal blijven én genieten van het leven. Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje of een familiebezoek. Dat willen we allemaal. Naarmate we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden. Helemaal omdat ouderen een relatief grote kans hebben om te vallen. Dit is erg vervelend, want de gevolgen van een val kunnen iemand enorm beperken. Daarom gaan Sûnenz en ZuidOostZorg samen met fysiotherapiepraktijk Fysiotherapie Ureterp en Sterdiëtisten Ureterp op 28 februari (Drachten) en 7 maart (Ureterp) van start met een nieuw programma: Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM). Bij dit programma zijn ook Nutricia en VeiligheidNL betrokken.

Wat is TOM precies?
TOM heeft als doel de spierkracht, coördinatie en balans te verbeteren van thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder, waardoor het risico op vallen afneemt. Deelnemers volgen, in een vast groepje van maximaal 8 personen, een beweeg-, balans en spierkrachttraining van 20 weken. Daarnaast lunchen ze 6 keer samen onder begeleiding van een diëtist die voorlichting geeft. Ook krijgt iedere deelnemer persoonlijk voedingsadvies. De trainingen worden afgesloten met een lekker kopje koffie of thee. Elk groepje wordt begeleid door een getrainde vrijwilliger, een TOM-maatje.

Programma van TOM

Otago training
Om uw spierkracht en coördinatie te verbeteren en zo de kans op vallen te verkleinen, volgt u de Otago training. Van deze training is aangetoond dat het werkt! De training wordt gegeven door een fysiotherapeut van ZuidOostZorg of Fysiotherapie Ureterp en duurt 20 weken. Twee keer per week werkt u op uw eigen niveau aan uw spierkracht, balans en coördinatie. De fysiotherapeut geeft u tips, om ook in de toekomst fit en mobiel te blijven. 

Voedingsadvies en lunches
Door gezond te eten, houdt u uw spieren sterk en krachtig. Een diëtist van ZuidOostZorg of Sterdiëtisten Ureterp bespreekt samen met u wat u eet en drinkt en geeft u persoonlijk advies. Om de diëtist een goed beeld te geven van wat u eet en drinkt, houdt u 2 keer 2 dagen een voedingsdagboek bij. Om te laten zien hoe u lekker én gezond kunt eten, luncht u 6 keer met uw groepje. Dit is altijd voor of na een training. 

Gezelligheid
Tijdens de 20 weken trekt u op met een vast groepje. Samen volgt u de training en luncht u voor of na de training zes keer met elkaar. Elk groepje wordt begeleid door een TOM-maatje, een getrainde vrijwilliger van ZuidOostZorg. Het TOM-maatje is aanwezig bij de lunches en komt regelmatig langs bij de training. Heeft u tijdens het traject vragen, dan kunt u die natuurlijk stellen aan uw TOM-maatje.

Meld u direct aan
Door deel te nemen aan TOM verbetert u uw spierkracht en coördinatie en blijft u (langer) zelfstandig. Bent u 65 jaar of ouder en thuiswonend? Op maandag 28 februari van 9.30 - 12.00 is een informatiebijeenkomst in Rispinge in Drachten. En op maandag 7 maart van 9.30 tot 12.00 in De Lijte in Ureterp. U kunt zich aanmelden voor één van deze bijeenkomsten door te bellen of te mailen met de receptie van Rispinge (0512-580900, receptie-rispinge@zuidoostzorg.nl) of De Lijte (0512-305305, receptie-delijte@zuidoostzorg.nl). Tijdens de informatiebijeenkomst krijgt u informatie over TOM en doet u een aantal testjes om te kijken of TOM een geschikt programma voor u is of dat u beter aan een ander programma kunt meedoen. De kosten voor deelname aan TOM (t.w.v. € 150,00) zijn gratis. Vanuit de basisverzekering kunt u aanspraak maken op vergoeding van het persoonlijk voedingsadvies.

Wilt u meer informatie?
Meer informatie kunt u terug vinden in de veelgestelde vragen over TOM. Mocht uw vraag er niet tussen staan dan kunt u contact opnemen met Ingrid Dijkstra TOM coördinator van ZuidOostZorg via mail: i.dijkstra@zuidoostzorg.nl of telefoonnummer: 0683177351.

TOM is een erkend multidisciplinair en integraal preventieprogramma voor zelfstandig thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is ontwikkeld door VeiligheidNL in samenwerking met Nutricia Advanced Medical Nutrition, ONVZ zorgverzekeraar, Purpose en is mede mogelijk gemaakt door financiering van het Danone Ecosystem fund. In meerdere gemeenten is TOM al met succes geïmplementeerd. Meer achtergrondinformatie en resultaten van TOM zijn te lezen op www.veiligheid.nl/tom.

Over de schrijver
Elly Bosschieter
Door

Elly Bosschieter

op 17 Feb 2022

Ik wil graag naar de informatie bijeen komst van het Tom project. In Rispinge.

Reactie plaatsen