Train je lichaam en hersenen met cognitieve fitness
14 juni 2021 

Train je lichaam en hersenen met cognitieve fitness

Met cognitieve fitness train je niet alleen je spieren, ook je hersenen. Een slimme combi voor als je last hebt van psychische klachten of bijvoorbeeld geheugenproblemen. Naast de inspanning is de ontspanning ook belangrijk. We vertellen je meer hierover.

Door te bewegen zorg je er voor dat er nieuwe hersencellen aangemaakt worden. Tegelijkertijd stimuleer je de groei van het aantal verbindingen tussen je hersencellen. Dit is belangrijk omdat met het ouder worden de kans op geheugenproblemen groter wordt. Ook zie je vaak dat je je steeds moeilijker kunt concentreren als de jaren gaan tellen. Bewegen en je hersenen aan het werk zetten vertraagd dit proces.

Dus: bewegen is goed voor je lichaam en geest! Met cognitieve fitness doe je de juiste oefeningen. Je gaat namelijk aan de slag met fitnessoefeningen. Je traint je geheugen, concentratie en de coördinatie tussen je hersenen en armen en benen. En tenslotte kom je weer tot rust met ademhalingsoefeningen en ontspanning.

Je gaat zweten! Door je lichaam aan het werk te zetten train je je spieren. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld je evenwicht te bewaren en voor het aanmaken van nieuwe hersencellen, zoals we je al vertelden.
Je hersenen doen het goed bij uitdaging. Door de hersenen te prikkelen blijven ze actief. Daarom wordt je steeds gevraagd om nieuwe oefeningen te doen waarvoor je moeite moet doen om ze onder de knie te krijgen. Denk aan figuren leggen en rekensommen maken.

Als laatste is het tijd voor ontspanning. Stress is immers erg slecht voor je hersenen. Daarom leer je technieken waarmee je kunt ontspannen. Hier wordt je lijf, vooral je hart en longen, dan weer blij van.

Cognitieve fitness vooral goed mensen die wat ouder worden. Ook als je last hebt van geheugenproblemen of moeite hebt met concentratie. Bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met beginnen dementie. Er is onderzoek gedaan naar het effect van cognitieve fitness bij mensen met psychische klachten. De resultaten hiervan zijn goed. Dus ook voor hen is dit geschikt.

Het Sportbedrijf Drachten heeft een aantal Buurtsportcoaches die speciaal getraind zijn. Zij geven de trainingen en beantwoorden graag al je vragen. Bel met (0512) 583 666 voor vragen en aanmelden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen