Vrolijk Verval

We zeggen het al jaren: 'het ouder worden is mooi, het biedt ook kansen en mogelijkheden'. Toch is in onze samenleving jong in en oud out. Hedy d'Ancono heeft genoeg van deze stereotypering van zichzelf en leeftijdsgenoten en gaat in Vrolijk Verval de strijd aan.

Hoe kijk jij naar ouderen?

De Leyden Academie heeft onderzoek gedaan naar de beeldvorming van ouderen. Wat opvalt is dat ouderen worden gezien als vriendelijk, wijs en loyaal. Maar tegelijk als kwetsbaar, afhankelijk en niet ambitieus. We delen onbewust ouderen op in twee groepen: 1) afhankelijk en zorgbehoevend 2) vitaal en actief. In de media wordt dit beeld bevestigd met krantenkoppen als 'eenzame ouderen genieten van een kerstdiner'.  Deze zwart/wit beeld verdeling is een misvatting. We zijn en blijven uniek!

Hoe je er zelf in staat is van belang. Verschillende studies laten zien dat ouderen die een positief beeld hebben over ouderen en ouder worden, gezonder zijn. Zij denken positief over zichzelf en staan minder negatief tegenover het ouder worden.

Kruip nooit achter een geranium

Schrijfster Barbara van Beukering heeft rolmodellen als Neelie Kroes, Ans Markus, Gerdi Verbeet en vele anderen gevraagd hoe je een leuk, gezond en sociaal oud mens kunt worden. Een boek vol anekdotes en adviezen van generatie vrouwen die oud worden zonder het te zijn.

Boeken als Kruip nooit achter een geranium helpen ons om naar het ouder worden te kijken zoals het werkelijk is. Je bent en blijft van waarde. Je maatschappelijke waarde is onmisbaar. En ouder worden geeft echt kansen en mogelijkheden!Over de schrijver
Reactie plaatsen