Het Odensehuis: Een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor iedereen die te maken heeft met dementie
18 december 2023 

Het Odensehuis: Een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor iedereen die te maken heeft met dementie

De deur van het Odensehuis staat letterlijk iedere maandag en donderdag open. Bezoekers zitten er gemoedelijk aan een lange tafel  samen aan de koffie. Er worden gesprekken gevoerd, er is altijd wat te doen én er wordt veel gelachen. Het Odensehuis is een plek voor iedereen die te maken heeft met dementie. Zowel voor mensen met dementie als hun mantelzorgers. Maar het is vooral een plek waar iedereen zichzelf kan zijn.

Een genoeglijke plek

Jan Postema (69) kreeg kort na zijn pensioen de diagnose dementie. Dat is nu zo’n twee jaar geleden. Hij ontdekte het Odensehuis via de casemanager dementie en vertoeft er iedere maandag en donderdag. "Het is een genoeglijke plek,” vertelt hij. “En het viel me vanaf de eerste dag op dat er enorm veel wordt gelachen.”

Bezoekers kunnen er terecht om elkaar te ontmoeten, voor een luisterend oor of als ze advies nodig hebben. Allemaal geheel kosteloos. Ze worden ontvangen door vrijwilligers. Deze vrijwilligers begeleiden de dag, staan klaar voor een gesprek en bieden een helpende hand waar nodig.

Een gezellige huiskamer

Willem Bos (71) ervaart het Odensehuis als een gezellige huiskamer, hij voelt zich er thuis. “Hier kun je zijn wie je bent en hier word ik geholpen, met emotionele steun of praktische adviezen. Het is maar net wat ik nodig heb." Zijn bezoeken op maandag en donderdag staan met vaste prik in zijn agenda.

Naast dat er koffie wordt gedronken, doen bezoekers ook andere dingen samen. Even naar de winkel, samen een spelletje doen, er wordt gewandeld en gekookt. Zo gaat Jan bijvoorbeeld regelmatig een potje tafeltennissen. Fimke Jeeninga is coördinator van het Odensehuis en vertelt: “De bezoekers zorgen er zelf voor dat het Odensehuis een levendige plek is, zij bepalen hoe ze hun dag invullen."

Iedereen zit in hetzelfde schuitje

Voor Thea Staal is het Odensehuis echt iets om naar uit te kijken. Haar leeftijd, die weet ze even niet meer. In het Odensehuis maakt het niet uit. Iedereen hier is weleens vergeetachtig, of herkennen ze de dagelijkse dingen waar iemand met dementie tegenaan loopt. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje,” aldus Thea. “De eerste keer dat ik hier was en in gesprek raakte met iemand dacht ik: ‘wie is er nu de demente van ons tweeën?’.

Gratis een kop koffie en een luisterend oor

Het Odensehuis is een plek waar ervaringen gedeeld worden en waar ruimte is voor herkenning en erkenning. Dat alles omgeven door een gezonde dosis humor. Heeft u ook te maken met dementie in uw omgeving en bent u op zoek naar een plek waar u met uw vragen terecht kunt? Of wilt u uw verhaal graag ergens kwijt? Schuif gerust aan in het Odensehuis.

Het Odensehuis is iedere maandag en donderdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Een bezoek en een kop koffie zijn gratis. Mee-eten tussen de middag is ook mogelijk tegen een kleine vergoeding.


Openingstijden

Odensehuis Drachten
Maandag en donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur

Burg. Wuiteweg 140b, Drachten (Sûnenz)

Coördinator: Fimke Jeeninga, 06-22852133


Odensehuis Beetsterzwaag

Woensdag van 10.00 uur tot 16.00 uur

Vlaslaan 26, Beetsterzwaag (Buorskip)

Coördinator: Annie Hoekstra, 06-54358425


Klik hier voor meer informatie: Odensehuis Drachten en Beetsterzwaag

Over de schrijver
Reactie plaatsen