In het Odensehuis Drachten kan ik al mijn vragen stellen over dementie
14 juni 2021 

In het Odensehuis Drachten kan ik al mijn vragen stellen over dementie

Dementie is een ziekte dat helaas veel voorkomt in Nederland. We zien dat dementie enorm veel invloed heeft op de persoon zelf en iedereen die er mee te maken heeft. Daarom biedt het Odensehuis Dirk Baron Drachten een fijne plek om je verhaal kwijt te kunnen en tot rust te komen.

Op website van Alzheimer Nederland vind je veel informatie over dementie. Kort gezegd tast dementie je hersenen aan. Hierdoor kan je taken als tandenpoetsen, het betalen van rekeningen of koken minder goed uitvoeren. Dementie begint sluipend, met een ‘niet pluis’ gevoel. Het vergeten begint op te vallen en ook het beantwoorden van eenvoudige vragen gaat steeds moeilijker. Juist in deze fase kan het Odensehuis een enorme steun zijn. Hier is namelijk ruimte voor ontmoeting en advies. Je kan hier je vragen kwijt maar ook even tot rust komen. Goed om te weten is dat het Odensehuis is voor iedereen die te maken heeft met dementie. Dus voor de mensen met dementie, de mantelzorgers en hun familie en vrienden.

Steeds meer onderzoeken laten zien hoe belangrijk het is om je altijd te blijven uitdagen en in beweging te blijven. Daarom kan je in het Odensehuis meedoen aan kunstactiviteiten, gaan we regelmatig een Ommetje maken en staat er altijd een gezonde lunch op tafel. We gaan samen op zoek naar wat je leuk vindt om te doen en wat jouw leven betekenisvol maakt.

We merken hoe belangrijk het is om in gesprek te zijn met elkaar. We nemen hier ruim de tijd voor zodat iedereen zijn of haar verhaal kwijt kan. Coördinator Tessa de Jong heeft hier een scherp oog en oor voor en zet een lekkere kop koffie voor je klaar. Een bezoeker van het Odensehuis vertrouwde ons toe, “Met dementie valt best te leven, maar dat de mensen om mij heen me niet meer voor vol aanzien dat is ondraaglijk”.  Dit is precies de reden waarom wij veel aandacht besteden aan het delen van ervaringen en kennis.

Een afspraak maken is niet nodig. Je kan altijd binnen lopen. Het Odesenhuis Dirk Baron is elke maandag en donderdag open van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Je vindt het Odensehuis in het Sûnenz centrum, Burgemeester Wuiteweg 140b in Drachten.

Heb je vragen ? Bel dan met Tessa de Jong 06 – 22 85 21 33.

Tip

Met de app Myinlife kun je als familie, vrienden en bekenden handig afspraken maken en taken verdelen. De mantelzorger kan in de app handig aangeven waar hij of zij hulp bij kan gebruiken. De app is samen met mantelzorgers door Alzheimer Nederland ontwikkelt. Je download app hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen