Up! gesprekken

‘Dag, gaat het goed met je?’ ‘Jazeker, met jou ook?’ Je herkent het vast, die mooi weer gesprekjes. Het lijkt gezellig en tegelijkertijd weet je dat het oppervlakkig blijft.  Bij de Up! gesprekken pakken we dit anders aan. Hier maken we bespreekbaar wat vaak verzwegen wordt. Durf jij deze uitdaging aan?

Openhartig met elkaar in gesprek

Up! gesprekken zijn themabijeenkomsten voor mensen boven de 65.  In kleine groepen bespreek je alledaagse thema’s die we eigenlijk veel te weinig met elkaar bespreken. Bijvoorbeeld eenzaamheid, rouw, spijt of het tobben met familierelaties. Hoe ga jij daar mee om? Heb je hier mee te maken of kan je je daarop voorbereiden? Je zult verrast zijn van de kennis en ervaring die aanwezig is in de groep. Natuurlijk wordt het gesprek begeleidt door een ervaren gespreksleider zodat het een positief gesprek wordt met respect voor iedereen.

De gespreksleider zal je uitdagen om openhartig te zijn over het thema dat op tafel ligt. Samen met de groep ga je dieper in op het thema. Je kan vertellen over je eigen ervaringen en elkaar vragen stellen. Als laatste komen de oplossingen en tips boven tafel die je kan gebruiken.

Niet alleen

Als je meedoet zal je merken dat je niet de enige bent die te maakt heeft met bijvoorbeeld verlies van werk, gezondheid, mobiliteit, sociale omgeving en natuurlijk dierbaren. 

In je Uppie is bedoeld om het eenzame gevoel van ouderen te verminderen. Ouder worden is een uitermate persoonlijk proces, dat vaak het gevoel geeft er alleen voor te staan. Als je ouder wordt krijg je veel afscheid te verduren. Bijvoorbeeld het verlies van werk, gezondheid, mobiliteit, sociale omgeving en natuurlijk dierbaren. Bij de Up! gesprekken proberen we dat veelkoppige monster van verlies onder ogen te zien en geestelijke weerbaarheid, veerkracht en herkenning te oefenen. Ouderen kunnen – door een realistischer zelfbeeld – beter voor zichzelf zorgen én voor de mensen om hen heen, omdat ze begrijpen dat ook zíj door deze levensgebeurtenissen worden getroffen en daarin een weg proberen te vinden. Het delen van ervaringen werkt bemoediging en nieuwe inzichten in de hand. Het delen van verhalen biedt houvast. In je Uppie kan zo een bijdrage leveren aan langer thuis blijven wonen en een vermindering van de zorgvraag.

Over de schrijver
Reactie plaatsen