Nee, niet stoppen met fietsen. Je moet juist 'Doortrappen'
14 juni 2021 

Nee, niet stoppen met fietsen. Je moet juist 'Doortrappen'

Nee, niet stoppen met fietsen. Je moet juist ‘Doortrappen’. Je fietsvaardigheden worden wat minder als je ouder wordt. Maar je fietsplezier zeker niet. Daarom moet je blijven ‘Doortrappen’.

In gedachten spring ik zo op de fiets

Nederland is een fietsland. We fietsen graag, helemaal als de jaren verstrijken. En dat is een goede gewoonte je vast moet houden. De wind door de haren en de zon op je bol, dat wil je niet missen. Maar ja, het verkeer wordt steeds drukker en sneller. De spieren zijn niet meer zo sterk als vroeger en het overzicht houden bij een drukke kruising kost ook meer moeite. En je wil natuurlijk wel weer veilig thuis komen. Juist hierom is het programma Doortrappen in het leven geroepen.

Veilig fietsen begint eigenlijk al met de keuze van de juiste fiets. Het aanbod is groot en dat maakt de keuze voor een geschikte fiets niet eenvoudig. De slimme keuzehulp van Doortrappen kan je hierbij helpen.

De volgende stap is een praktische: train je spierkracht, lenigheid, reactievermogen en uithoudingsvermogen. Onderschat dit niet, want het is onmisbaar om te blijven genieten van je vrijheid. Op de website van Doortrappen vind je handige kaarten met een duidelijke uitleg van de oefeningen. Echt een aanrader.

De laatste stap is natuurlijk: opstappen en fietsen maar. Heb je alle verkeersregels nog scherp? Zorg je er voor dat je zichtbaar bent voor anderen? Draag je nu wel of niet een helm? Al deze vragen worden behandeld op de deze pagina.

Als je deze stappen hebt doorlopen spring je zo weer op je fiets!

Doortraproutes

De website van de Friese Fietsersbond is een echte aanrader. De website staat bomvol leuke fietsverhalen en handige tips in de regio. Regelmatig organiseren zij evenementen als de Winterfietselfstedentocht en andere toertochten. Speciaal voor de e-bikers onder ons hebben zij routes uitgezet door geheel Fryslân.

Wat je echt eens moet proberen zijn de Doortraproutes van Karin Broer en Jetty de Vries. Zij hebben samen met talloze fietsers 800 routes gemaakt van ongeveer 20-25 km lang. Alle routes zijn veilig. Ze gaan over ruimte paden met weinig obstakels en veilige kruisingen. Dat is pas veilig fiets en genieten van ons mooie Fryslân.

Over de schrijver
Reactie plaatsen