Zo’n twee jaar is Sietze Ketelaar inmiddels met pensioen, maar dit betekent niet dat zijn dagen er rustiger op zijn geworden. Integendeel! Naast alle drukte waar hij mee te maken heeft tijdens het organiseren van concerten, nam hij eind vorig jaar ook deel aan PING PONG je Fit! Inmiddels wordt er, mede door zijn inzet, in grote getale bewogen tijdens de Tai Chi lessen.
Bewegen en ontmoeten gaan hand in hand
Eind vorig jaar startte Sietze op aanraden van zijn vrouw met PING PONG je Fit! in Sunenz | Drachten en dit beviel hem erg goed. “Het was erg leuk! We hadden een mooi klein ploegje met een trainer die serieus training gaf op techniek en effect bijvoorbeeld.” Toen de lessen afgelopen waren, stopte het pingpongen voor Sietze nog niet. Tijdens PING PONG je Fit! Ontmoette hij Frans, waar hij nu nog wekelijks een potje mee speelt op het ontmoetingsplein in Neibertilla. Dit onderstreept maar weer dat bewegen en ontmoeten vaak hand in hand gaan.
Samenwerking maakt het mogelijk
Toen het PING PONG je Fit programma ten einde liep klopte Sietze aan bij Susanne Horrevoets, beweegmotivator bij Sunenz en ZuidOostZorg. Hij had eerder Tai Chi gedaan en wilde weten of dit ook mogelijk was bij Sûnenz. Susanne was meteen enthousiast en ging op zoek naar een partner om de lessen te verzorgen. Al snel was er een Tai Chi-docente, Ellen Zwanenburg, gevonden die de lessen wilde de lessen gaan geven.
Succes van de Tai Chi-lessen enorm
Tai Chi is een prachtige vorm van beweging, vertelt Sietze. Het is een eeuwenoude Chinese vechtkunst, waar het niet draait om winnen, slaan of schoppen. Het lijkt meer op dansen, aldus Sietze. De langzame, meditatieve bewegingen bevorderen de gezondheid en ontspanning en helpen tegen achteruitgang. Het succes van de Tai Chi-lessen was enorm; de groepen zaten vrijwel meteen vol en moesten zelfs worden opgesplitst in twee. Het eerste achtweeks programma is bijna ten einde, maar vanwege het grote succes start er op 20 maart a.s. een nieuwe reeks Tai Chi-lessen. Sietze raadt mensen zeker aan om deel te nemen, want zegt hij: het gaat niet enkel om fysiek bezig zijn. Het leren van iets nieuws en het contact met anderen is minstens zo veel waard.
Samen werken aan gezondheid
Het mooie aan dit verhaal is dat het begon met een simpele vraag van Sietze waaruit een mooie samenwerking is ontstaan, waarbij ontzettend veel mensen in beweging zijn gekomen. Alle betrokken partijen zagen de toegevoegde waarde van samenwerking in en hebben samen het verschil gemaakt. Dat is precies waar de missie van Sûnenz om draait: samen werken aan gezondheid.