Tafeltennis als strijdmiddel tegen Parkinson
19 oktober 2023 

Tafeltennis als strijdmiddel tegen Parkinson

Het Inspirerende verhaal van Frans Cuppen

Dat bewegen belangrijk is weten we allemaal. Dat bewegen essentieel is voor mensen met de ziekte van Parkinson vertelt Frans Cuppen (72). Frans leeft zelf met deze uitdagende ziekte en is initiatiefnemer van tafeltennis bij Sûnenz. Door zijn inzet wordt er nu volop ‘gepingpongd’ bij Sûnenz en ZuidOostZorg, door ouderen, cliënten en collega’s. 

Bewegen is álles voor Parkinson

Bij Parkinson is er sprake van een dopaminegebrek in de hersenen, wat leidt tot klachten zoals trillen, stijfheid en cognitieve uitdagingen, zoals problemen met het geheugen, aandacht en concentratie. Het is een ziekte waarbij de klachten steeds erger worden. Intensief bewegen heeft een heel gunstig effect op de hersenen en de aanmaak van dopamine. Bewegen is dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ontwikkeling van de ziekte maximaal wordt afgeremd. Of zoals Frans het zegt: “Bewegen is álles voor Parkinson.”

Niet bewegen is geen optie

Veel en intensief bewegen dus! Frans werd lid van de tafeltennisvereniging in Drachten. Want, tafeltennis is de snelste sport die er bestaat, aldus Frans, en heeft daarmee een buitengewoon positieve impact op mensen met Parkinson. Na een avond tafeltennis voelt hij zich beter in zijn vel, merkt hij een afname in zijn klachten, en krijgt zijn cognitieve en mentale welzijn een boost. Hij voelt zich er beter door! De zomerstop van tafeltennis was daarom een uitdaging voor Frans. Een aantal weken niet bewegen is voor hem geen optie.

Na een bezoek aan het Parkinson café van Sûnenz trok hij de stoute schoenen aan en vroeg hij aan de balie bij Sûnenz/ZuidOostZorg of er in de zomer ‘iets’ aan tafeltennis kon worden gedaan. Voor hij het wist, zat hij met een groep van ongeveer acht mensen aan tafel, waaronder leden van de tafeltennisvereniging, Sportbedrijf Drachten, de gemeente Smallingerland en Sûnenz en ZuidOostZorg. “De hele zomer werd er niet getafeltennist, dat niet”, lacht hij, “maar er is veel vergaderd en hard aan gewerkt om subsidies te verkrijgen en alles te organiseren.”

Tafeltennis voor iedereen

Dankzij de werkgroep kreeg Sûnenz subsidie, waarbij onder andere een schuiftafeltennistafel en een gewone tafeltennistafel werden aangeschaft. De schuiftafel maakt een potje tafeltennis ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk en gemakkelijk, deze tafel blijft altijd staan. “Een mooiere kruisbestuiving dan dit bestaat er niet”, vertelt Susanne Horrevoets enthousiast. Susanne is beweegmotivator bij Sûnenz en ZuidOostZorg en het is haar rol om iedereen in beweging te krijgen. Van cliënten tot aan collega’s. Zij speelde een grote rol in het verkrijgen van de subsidie en het optuigen van ‘PING PONG je fit’ in samenwerking met Sportbedrijf Drachten.

Er wordt volop ‘gepingpongd’

Na de zomer begon een groep van acht deelnemers bij Sûnenz met ‘PING PONG je fit’, een achtweekse tafeltennis-clinic o.l.v. een tafeltennistrainer om fit en actief te blijven. Op maandagochtend is er, tot en met 13 november a.s., een instuif, waar iedereen kan binnenlopen om een potje te tafeltennissen met elkaar. De buurtsportcoach, Dennis Zijlstra van Sportbedrijf Drachten, helpt bij de begeleiding. Koffie en thee zijn gratis.

Bij voldoende belangstelling komt er een vervolg op ‘PING PONG je fit’. Ook wordt er overwogen om een "OldStars" groep te starten onder de naam "Sport Overdag". Waarschijnlijk op dinsdag en/of donderdagmiddag van 14:00 tot 16:00 op de locatie van de TafelTennis Vereniging Drachten. Het initiatief heeft ook al nieuwe aspirant-leden voor TTV Drachten aangetrokken en zorgt er zo dus voor dat mensen in beweging blijven.

Samen werken aan gezondheid

Dit inspirerende verhaal van Frans Cuppen is een prachtig voorbeeld van een mooie samenwerking waarbij we veel mensen aan het bewegen hebben gekregen. Wat dit verhaal zo bijzonder maakt is dat het initiatief uit de samenleving kwam, alle betrokken partijen hier de toegevoegde waarde van inzagen en we samen het verschil maakten. Dat is de missie van Sûnenz: samen werken aan gezondheid.

Over de schrijver
Reactie plaatsen