Wandelen in de natuur voor senioren in Smallingerland
03 maart 2021 

Wandelen in de natuur voor senioren in Smallingerland

Wandelen in de natuur levert je vele (gezondheids)voordelen op. Wist je dat wandelen niet alleen goed is ter voorkoming van ziekten zoals diabetes, maar dat ook je hersenen beter functioneren als je voldoende beweging krijgt? Wandelen verlaagt je stressniveau en zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen. Als je gaat wandelen in de natuur dan kunnen je zintuigen weer optimaal hun werk doen. Er is geen ruis meer van de omgeving, maar je hoort de vogels, een kabbelend beekje en de wind die door de bladeren gaat. Je komt even helemaal tot rust, terwijl je in beweging bent. Maar er zijn nog meer gezondheidsvoordelen van wandelen in de natuur. We zetten een aantal voor je op een rijtje en we hebben nog een tip voor je als je in Smallingland wilt gaan wandelen.

Actief leven

In de loop der jaren zijn we allemaal steeds meer gaan zitten. We zitten gedurende de dag en ook in de avond vinden we het fijn om voor de buis te zitten. Het zitten is wel een probleem geworden en dit zorgt er o.a. voor dat er een verhoogde kans is op diverse ziekten zoals diabetes. Te weinig beweging heeft niet alleen een lichamelijk effect, maar ook mentaal kan het ervoor zorgen dat je je minder goed in je vel voelt. Bewegen is goed voor lichaam en geest.

Verlaging van stress

Langdurige angst en stress kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Wandelen in de natuur zorgt ervoor dat je cortisolniveau daalt en hierdoor voel je je beter. Tijdens het wandelen wordt onder andere de frontale lob in uw hersenen geactiveerd en dit zorgt ervoor dat negatieve gevoelens zoals angst of stress worden geremd. De natuur heeft ook een rustgevende invloed op je. Er is uit diverse studies gebleken dat zelfs wanneer je een afbeelding van een natuurrijke omgeving ziet, dat dit al effect heeft op de verlaging van het cortisolniveau en het geeft je hernieuwde energie.

Verbetering van je kortetermijngeheugen en concentratie

Een ander interessant feit van wandelen in de natuur is dat het een positief effect heeft op je kortetermijngeheugen. Misschien herken je het wel dat je geen oplossing kunt vinden voor een bepaald probleem, maar dat dit wel lukt na een wandeling in de natuur. Bewegen bevordert je creativiteit en je oplossingsgerichtheid. Kortom: bewegen zorgt ervoor dat je brein optimaal kan functioneren!

Samen wandelen voor meer plezier

Tijdens een wandeling in de natuur wordt je lichaam en geest optimaal geactiveerd. Denk hierbij ook aan je zintuigen die worden geprikkeld door alle informatie uit de natuur. Het wandelen wordt nog leuker als je dit samen doet. Op deze manier kun je elkaar ook motiveren om te gaan wandelen en het is goed voor je sociale contacten. Heb je geen wandelmaatje? Dan is het een goed idee om eens te kijken bij Gezond Natuur Wandelen. Dit is een stichting die elke week gratis wandelingen bij jou in de buurt organiseert. De wandelingen starten altijd op een vast tijdstip en vanaf een vaste plek. Vrijwilligers lopen mee en vertellen je onderweg iets over de natuur.

Gezond Natuurwandelen voor senioren in Smallingerland

Vind jij het leuk om samen met anderen te gaan wandelen? De wandelingen zijn gratis en je hoeft je niet op te geven. Na afloop drink je samen een kopje koffie. Kijk op de website voor een wandeling bij jou in de buurt: www.gezondnatuurwandelen.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen