Bij DemenTalent snijdt het mes aan twee kanten

Dat je als iemand met dementie zeker nog iets voor anderen kunt betekenen, daar weet Lydi Bakker (60) uit Oosterwolde alles van. Sinds begin dit jaar is ze met veel plezier als vrijwilliger actief bij de ouderengymnastiek in Stellinghaven. „Ze is een enorme aanvulling”, vertelt Roelie Soepboer die deze sportlessen voor senioren verzorgt.

Lydi heeft jarenlang als verpleegkundige gewerkt. Doordat ze kampt met geheugenproblemen, kon ze dit werk niet langer meer doen. Samen met Jeannette Janssen, projectbegeleider bij DemenTalent, is gekeken naar wat ze nog wel kan. „Er wordt al snel gekeken naar wat niet meer gaat als er sprake is van dementie, terwijl er vaak nog heel veel wel kan”, vertelt Jeannette.

DemenTalent stimuleert mensen met dementie vrijwilligerswerk te gaan doen. „Lydi bleek altijd heel sportief te zijn geweest; fietsen, volleybal en tennis. Roelie kon wel wat hulp gebruiken, dus één en één was twee.”

Leren van elkaar

Jeannette bracht ze met elkaar in contact. Zou Lydi in eerste instantie alleen helpen bij het koffieschenken na afloop van de les, inmiddels helpt ze met alles mee. „Ze staat altijd voor iedereen klaar, is spontaan en heeft veel humor”, vertelt Roelie enthousiast. „Wat dat betreft leer ik ook van haar. Ik durf nu ook af en toe een beetje gek te doen en wat spontaner te zijn.”

Lydi haalt op haar beurt veel voldoening uit dit vrijwilligerswerk. „Het is fijn dat ik iets voor een ander kan betekenen en de sfeer in de groep is goed.” Ze ervaart naar eigen zeggen niet de druk waar ze tijdens haar werk in het ziekenhuis moeite mee had. „Het is niet zo dat ik niets kan onthouden, maar als ik hier even iets niet weet, dan kan ik het gewoon vragen. Dit werk is voor mij vooral rustgevend.”

„Het is fijn dat ik iets voor een ander kan betekenen”

Foto: Fototekst

Dementie geen rol

Het mooie is volgens Roelie dat tijdens de lessen de dementie helemaal geen rol speelt. Zonder problemen helpt Lydi mee bij de voorbereiding van de lessen, de begeleiding zelf en het opruimen naderhand. „Ik ben gewoon lekker bezig en dat voelt goed”, reageert Lydi.

Juist het bezig zijn en blijven is voor mensen met dementie belangrijk. Het heeft een positief effect en vaak kunnen ze het vrijwilligerswerk jarenlang volhouden. Roelie: „Sowieso is bewegen heel goed, ook voor de hersenen. Als je niet beweegt, worden je hersenen lui, dat geldt voor iedereen.” Iedereen is dan ook van harte welkom om ook deel te nemen aan de ouderengymnastiek. Onlangs is er net een tweede groep gestart, waardoor er weer volop ruimte is voor nieuwe deelnemers. Deze groep begint donderdag om 10.30 uur en ook hierbij gaat Lydi helpen.

Feestje

„Samen maken we er altijd een feestje van”, zegt Roelie blij. „We accepteren elkaar en iedereen in de groep kan zichzelf zijn.” Hierdoor voelde Lydi zich naar eigen zeggen ook direct thuis bij de ouderengymnastiek. „Het is voor mij een gezellige bezigheid en goed voor de sociale contacten.” Ze zou dit vrijwilligerswerk dan ook voor geen goud willen missen. „Maar wij Lydi ook niet”, zegt Roelie. „Als ze er een keer niet is, dan wordt ze echt gemist.”

Meer informatie en contact
Wilt u meer weten over DemenTalent of heeft u een mooie werkplek voor een vrijwilliger? Neem dan contact op met Ingrid Dijkstra via i.dijkstra@sunenz.nl of 06-83173351.