Longpunt

Als je te maken hebt met een longziekte, dan moet je vaak je leven aanpassen. De invloed op je leven is groot. Bij het Longpunt ontmoet je anderen die herkennen wat jij meemaakt en waar jij mee zit.

Ontmoet anderen

Het Longpunt is een initiatief van het Longfonds. Zij zetten zich in voor een wereld waar iedereen vrij kan ademen en willen het leven gelukkiger maken voor mensen met een longziekte. Dit doen zij bijvoorbeeld met het organiseren van een Longpunt in alle provincies van Nederland. Hier kan je terecht voor goede informatie en ontmoet je anderen. Zo wordt je geholpen met het omgaan van lastige situaties en kan je je verhaal kwijt. Omdat je vaak je leven aan moet passen, zijn gevoelens en emoties als boosheid en frustratie begrijpelijk. Het is niet goed om hier mee om te blijven lopen. Het bespreken met mensen die dit herkennen kan je steun geven.

Het Longpunt organiseert in Fryslân veel verschillende activiteiten. Een actueel overzicht en meer informatie vind je op deze website.

Gezonde lucht is van levensbelang

Iedereen heeft met luchtvervuiling te maken en is voor niemand gezond. Het veroorzaakt longziekten als astma en COPD of longkanker. Het Longfonds maakt zich sterk voor een gezondere lucht. Wist je dat bij twee op de drie mensen met een longziekte luchtvervuiling leidt tot gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten of een lagere longfunctie Het Longfonds wijst de politiek op dit probleem. Deze oproep kan je ondersteunen met jou stem. Klik HIER voor meer informatie en om je stem te laten horen.

Maar wat kan jij nu zelf doen? Het Longfonds geeft een paar praktische tips voor een schone lucht in jouw huis:

  • Pak vocht en schimmels aan
  • Ventileer continu door roosters open te zetten
  • Neem bij het afstoffen ook planten en kasten mee
  • Laat na het koken de afzuigkap 20 minuten aan staan
  • Rook niet
  • Stook geen hout in open haarden en kachels

Tip: bestel het gratis boekje ‘Gezonde lucht binnen’ op Gezonde lucht binnen – Longfonds webshop

Over de schrijver
Reactie plaatsen