De eerste week van oktober sloot Sûnenz in samenwerking met verschillende gemeentes aan bij de Valpreventieweek, een landelijke campagne die zich richt op het voorkomen van valpartijen bij ouderen. Vallen is een veelvoorkomend probleem onder 65-plussers, met jaarlijks meer dan één miljoen incidenten. Dit kan leiden tot ernstige verwondingen, zoals een gebroken heup, schouder of pols. Daarom is het van groot belang om goed te blijven bewegen en andere preventieve maatregelen te nemen.
Wat houdt valpreventie in?
Valpreventie richt zich op het verminderen van het risico op vallen door een gezonde leefstijl te bevorderen. Dit omvat het verbeteren van spierkracht, coördinatie en balans. Regelmatig bewegen en letten op de gezondheid, zoals het controleren van het zicht, kan de kans op vallen aanzienlijk verkleinen. Ook het verminderen van risico’s in en om het huis is een belangrijk onderdeel van valpreventie.
De rol van Sûnenz in valpreventie
Sûnenz speelt een centrale rol in de gezamenlijke aanpak van valpreventie. Samen met verenigingen, bedrijven en zorg- en welzijnsorganisaties zet Sûnenz zich in voor één doel: ouderen helpen vitaal te blijven. De kracht van Sûnenz ligt in het opbouwen van netwerken en het inspireren van anderen om ouderen vitaal te houden. Hierbij ondersteunt Sûnenz bij het opzetten van beweegprogramma's en trainingen zoals "In Balans", een cursus die zich richt op het verbeteren van spierkracht, balans en coördinatie.
Bewustwording en voorlichting
Een belangrijk aspect van de bijdrage van Sûnenz is het vergroten van de bewustwording onder ouderen en hun omgeving. Sûnenz geeft samen met partners voorlichting over wat ouderen kunnen doen om vallen te voorkomen, zoals het aanpassen van hun leefomgeving en het verbeteren van hun fysieke conditie. Het uiteindelijke doel is gezond en vitaal oud worden, waarbij valpreventie een essentiële rol speelt.