Sûnenz krijgt subsidie voor het project DemenTalent van de gemeente Ooststellingwerf
22 maart 2023 

Sûnenz krijgt subsidie voor het project DemenTalent van de gemeente Ooststellingwerf

Het college van B&W van Ooststellingwerf heeft besloten ZuidOostZorg/Sûnenz subsidie te verlenen om aan de slag te gaan met DemenTalent. Het project DemenTalent is onderdeel van de Doe- agenda ouderen in de gemeente Ooststellingwerf. Met DemenTalent worden mensen met dementie uitgedaagd om vrijwilliger te worden. Het project sluit goed aan bij de bij de missie van Sûnenz om mensen te helpen zo goed en gezond mogelijk ouder te worden en mee te blijven doen.


DemenTalent
“Mensen met dementie staan nu te vaak aan de kant,” aldus Esther Verhagen, wethouder bij de gemeente Ooststellingwerf die blij is met deze mijlpaal. “Er wordt teveel gekeken naar hun tekortkomingen en juist te weinig naar hun talenten en mogelijkheden.” Met DemenTalent wordt gekeken naar wat iemand met geheugenklachten wél kan. Aan de hand van talenten, wensen en mogelijkheden wordt passend en leuk vrijwilligerswerk gezocht, dat iemand daadwerkelijk goed kan uitvoeren. Bijvoorbeeld bij een sportvereniging, in het onderwijs, het groen of een kringloopwinkel.

Vind en match talent
“Dit project sluit goed aan bij de missie van Sûnenz,” zegt Inez Overwijk, programmamanager Sûnenz bij ZuidOostZorg. “Sûnenz helpt bij het zo goed en gezond mogelijk ouder worden, zodat iedereen mee kan blijven doen en zich van waarde kan blijven voelen. Daarom pakken we dit project graag op in de gemeente Ooststellingwerf. Dat doen we natuurlijk niet alleen, maar samen met allerlei andere organisaties.” Doelstelling van DemenTalent is om in de komende twee jaar 10% van alle inwoners met dementie, ongeveer zo’n 50 personen, te helpen met het vinden van hun talenten en dat te matchen aan geschikt vrijwilligerswerk.

Subsidie voor twee jaar
De gemeente Ooststellingwerf verleent ZuidOostZorg/Sûnenz een subsidie voor de komende twee jaar. Uit recent onderzoek is gebleken dat door DemenTalent mensen met dementie minder neuropsychiatrische symptomen ervaren (zoals angst, apathie, depressie, agitatie) en mantelzorgers zich minder emotioneel belast voelden. Ook is gebleken dat het voor veel organisaties een mooie aanvulling is. Veel organisaties kampen met een vrijwilligerstekort. Kortom een win-win situatie!

Over de schrijver
Reactie plaatsen