Sûnenz wordt lid van de Federatie voor Gezondheid
21 april 2022 
in Nieuws

Sûnenz wordt lid van de Federatie voor Gezondheid

Het Friese gezondheidsplatform Sûnenz, dat zich richt op de gezondheid van ouderen, wordt lid van de landelijke Federatie voor Gezondheid. De samenwerking met de Federatie voor Gezondheid heeft als doel om de kijk op zorg en gezondheid blijvend te veranderen. Sûnenz gaat daarbij als voorbeeld dienen om landelijk beleid op het gebied van preventie regionaal aan te jagen. Vice versie wil Sûnenz de samenwerking met de Federatie gebruiken om haar eigen activiteiten te vergroten.

Landelijk netwerk biedt kansen voor beweging
Voor Sûnenz, dat vooral bestaat uit partners uit de regio, is het belangrijk om een landelijke partner als de Federatie voor Gezondheid te hebben. Michel Dijkman, programmamanager Sûnenz bij ZuidOostZorg: “Wij zijn al sinds 2013 bezig om ouderen te ondersteunen in hun zelfstandigheid en de zorg te veranderen, waarbij we veel meer richting preventie willen gaan. Daar blijven we vol overtuiging in investeren, maar zolang het landelijk beleid daarop nog achterloopt, is het moeilijk om te versnellen of te groeien. De Federatie voor Gezondheid heeft juist dat landelijke netwerk en het vermogen om op dat niveau te lobbyen. Dat gaat ons helpen in het bereiken van onze doelen.”  

Landelijk bereiken wat Sûnenz regionaal al doet
Voor Thomas Plochg, bestuurder van de Federatie voor Gezondheid, is Sûnenz juist een waardevolle toevoeging in zijn netwerk: “Wij pleiten al jaren voor een andere kijk op zorg, een nieuw systeem waarbij we van ‘nazorg’ naar ‘voorzorg’ gaan. Dat is een grote verandering, een heel andere manier van denken over zorg. Sûnenz is vanuit diezelfde visie gewoon begonnen en heeft die beweging op lokaal en regionaal niveau al gemaakt, samen met de ouderen uit de regio. Dat is een inspirerend voorbeeld dat ons landelijk kan helpen om die grotere beweging te maken. We zijn daarom erg blij met Sûnenz als lid van onze Federatie.”  

Samen werken aan gezondheid
De komende jaren zullen Sûnenz en de Federatie voor Gezondheid samen optrekken om zowel regionaal als landelijk het verschil te maken. “We versterken elkaar, maar willen vooral ook van elkaar leren”,  zegt Dijkman. “Uiteindelijk willen we een sneeuwbaleffect creëren: meer Sûnenz, meer gezondheid. Niet alleen in onze regio, maar ook provinciaal en landelijk. Daarvoor hebben we invloed, de juiste ingangen én goede voorbeelden nodig. Samen bereiken we meer dan alleen.”  

Lees het uitgebreide driegesprek tussen Michel Dijkman, Thomas Plochg en Simone Meertens, bestuurder van zorg- en kennisorganisatie ZuidOostZorg.  


 


Over de schrijver
Reactie plaatsen