Yoga4Parkinson in Friesland
20 juli 2023 
in Nieuws

Yoga4Parkinson in Friesland

Sunenz organiseerde trainingsdag voor yogadaocenten

In april jl. waren Marjan Overdiep en Dominique Prins van Yoga4parkinson op bezoek bij het Parkinsoncafé in Drachten. Zij vertelden hier meer over het platform yoga4parkinson en de positieve effecten van yoga voor mensen met de ziekte van Parkinson. Hier is het zaadje geplant om een trainingsdag te organiseren voor yogadocenten, waarin zij leren om yogalessen te geven aan mensen met de ziekte van Parkinson. Op zaterdag 15 juli jl. was het zover. Tien enthousiaste yogadocenten uit heel Friesland kwamen naar Sûnenz in Drachten voor de training. 

Yoga een positief effect op Parkinson

Mensen met Parkinson hebben vaak problemen met balans en motoriek, wat het soms lastig maakt om actief te blijven. Terwijl in beweging blijven juist zo belangrijk is. Bovendien vermindert yoga stress, wat een positief effect heeft op de symptomen van de ziekte. Yoga kan dan een goede vorm van lichaamsbeweging zijn. De docenten kregen informatie over de ziekte van Parkinson, zodat ze op een veilige wijze yogalessen kunnen geven aan mensen met deze ziekte en hun lessen op een creatieve wijze kunnen aanpassen.

Een inspirerende trainingsdag

De training werd verzorgd door Marjan Overdiep en Dominique Prins. Marjan is oprichter van Yoga4Parkinson en zowel Marjan als Dominique spreken uit eigen ervaring, want ze hebben beide de ziekte van Parkinson. Dat maakt deze training zo bijzonder en waardevol. Zij hebben veel kennis over de ziekte. Voorafgaand aan de trainingsdag konden cursisten een e-learning volgen en op de trainingsdag schoven twee ervaringsdeskundigen aan en konden de cursisten het geleerde gelijk in de praktijk brengen. Dit was erg inspirerend en een verdieping voor de training. Eén van de cursisten verwoordde het mooi: “Het is een ziekte van wel willen, maar niet kunnen”.

Over Yoga4Parkinson

Het platform Yoga4Parkinson brengt yoga dichterbij de mensen met de ziekte van Parkinson en wil mensen met Parkinson de mogelijkheid bieden om in de buurt yogalessen te volgen bij een gespecialiseerde yoga4parkinson docent. Voor een Parkinson-yogadocent bij jou in de buurt kun je de website raadplegen www.yoga4parkinson.nl.

Over de schrijver
Reactie plaatsen